Reacties

8. Is de paradijsthese te speculatief? Doet deze afbreuk aan de Bijbel?

 

Als kleine denker heb ik kennis genomen wat grote denkers is overkomen. Copernicus hielt zijn idee over het werking van ons zonnestelsels jarenlang onder de pet. Je moet het maar eens durven met een nieuw idee te komen, dat afbreuk schijnt te doen aan de Bijbel en in de ogen van velen ook nog eens erg speculatief is. Nu leven we gelukkig in een heel andere tijd dan Copernicus. We beoordelen theorieën op hun merites.

 

Het kernidee van de paradijsthese heeft enkel iets eigens. De hoofdgedachte is om de leeftijd van Adam te tellen vanaf de zondeval. Niets meer en niets minder. Dat idee is niet speculatiever dan de enig andere mogelijkheid: het tellen vanaf de schepping.

 

Tijdens de uitwerking van de paradijsthese ben ik bevraagd over diverse andere onderwerpen. Wie was de vrouw van Kaïn? Waar kwam tijdens de zonvloed al dat water vandaan? Op de vragen ben ik ingegaan, wetende dat al de tot nu toe aangedragen oplossingen in zekere mate speculatief zijn. Want geen enkele oplossing is sluitend en bestand tegen iedere tegenspraak. Ook de door mij aangedragen ideeën willen niet meer zijn dan een bijdrage in die discussie. Ze zijn weliswaar speculatief, maar naar mijn inschatting iets minder speculatief dan de tot nu toe aangedragen oplossingen.

 

Nadenkend over de zondvloed stel ik de volgende vraag aan de orde:
Inmiddels weten we al eeuwen dat de wereld rond is. Maar had de wereld altijd die vorm? Is het denkbaar dat vóór de zondvloed de wereld de vorm van bijvoorbeeld een piramide (met vierkant grondvlak) had? Zo ja, dan kunnen we één van de lastige vragen wegstrepen, namelijk die over de regenboog. Zo ja, dan is te veronderstellen dat slechts één van de vlakken van die piramide onder water is komen te staan, en wel dat vlak waarop de mensheid leefde. Zo ja, dan is te veronderstellen dat de bergen voor de zondvloed veel lager waren dan die van erna."

 

Hier stel ik nogal wat aan de orde.
We weten dat evolutionisten geloven in de oerknal, waardoor alle materie is ontstaan. Volgens hen waren alle hemellichamen in eerste instantie grote ruwe onregelmatige brokken materie die in de loop van miljarden jaren, onder de invloed van de zwaartekracht, allemaal rond zijn geworden. Met dit idee ben ik wat gaan 'spelen'. Volgens de meeste wetenschappers was de aarde dus in eerste instantie niet rond. Hoewel ik de evolutie verwerp, stelt dit idee mij voor enkele vragen:

  • Heeft God de aarde rond geschapen, of gaf Hij de aarde een andere regelmatige vorm?
  • Wat gebeurde er tijdens de zondvloed, die wereldwijd tekenen heeft achtergelaten?

 

Tijdens de vervolgconferentie 'Darwin in de Kerk' vloog er een 'zwaluw' door de kerk. Er werd een plaatje van de Indonesische archipel getoond met daarop een dikke streep. Aan de ene kant van die streep was de flora en fauna heel anders dan aan de andere kant. Mijn conclusie: Daar heb je een rib van de piramide.

 

Eén 'zwaluw' maakt nog geen lente. Het vinden van één rib zet het idee van de piramide nog niet op de kaart. Maar misschien zijn er wel meer aanwijzingen die het idee ondersteunen. Ik hoor ze graag. Daarnaast wissel ik graag dit idee in voor elk beter idee. Overigens veronderstel ik op dat elk vlak van die piramide grote binnenzeeën aanwezig zijn geweest. (Zie voor een verdere uitwerking reactie 10)

 

Helaas moet ik, gezien één reactie, constateren dat het idee van de piramide geïnteresseerde mensen afstoot. Maar ja. We kennen allemaal wel het verhaal van de wijzen uit het Oosten. Ze kwamen te Jeruzalem en deden navraag. Wat gebeurde er toen? Werden de mensen nieuwsgierig? Zo nieuwsgierig, dat ze zich haastten om met de wijzen mee naar Bethlehem te gaan?

 

Na deze tussenstap, kom ik toe aan de cruciale vraag: Doet de paradijsthese afbreuk aan de Bijbel? Duidelijk mag zijn dat ik dat geenszins beoog. Maar desondanks kan ik uitglijden. Dan hoor ik dat graag heel concreet. Want aan Efeze 3:18 hecht ik veel: "Dan zult u met alle heiligen de lengte en de breedte, de hoogte en de diepte kunnen begrijpen".





  1. Als Adam 12 jaar was geweest (ik geloof dat dus niet), dan had hij niet verrast uitgeroepen toen Eva geschapen werd "been van mijn been en vlees van mijn vlees". Als 12 jarige heb je nog niet veel behoefte aan een vrouw, maar meer aan een moeder. Adam is dus als volwassen man geschapen.
  2. Adam heeft niet lang in het paradijs rondgewandeld (voor de zondeval), anders waren er voor de zondeval al nakomelingen geweest.
  3. De vrouwen die na Eva kwamen zijn niet geschapen uit een rib, want anders waren deze schepsels volmaakt zonder zonde geweest en hadden ze niet hoeven te sterven (Of er had een 2e zondeval plaats moeten vinden, wat erg onwaarschijnlijk is). Wat door God geschapen is, kan alleen maar zonder zonde zijn.
  4. Waarom moet je proberen om de miljoenen jaren binnen de Bijbel passend te maken? Je kunt toch gewoon geloven dat de wereld hooguit 20.000 jaar oud is?
  5. Wat is je doel van de doordenking?
  6. Er zijn talloze voorbeelden waarbij enge ziektes, zoals reumatische vergroeiingen en kankergezwellen, in fossielen zijn gevonden. Hoe is dit te combineren met het feit dat voor de zondeval het lijden afwezig verondersteld moet worden?
  7. Waarom heeft God Adam en Eva als onvolwassen mensen geschapen?
  8. Is de paradijsthese te speculatief? Doet deze afbreuk aan de Bijbel?
  9. Heeft God de zondeval voorzien?
  10. Had de wereld voor de zondeval mogelijk een andere vorm?
  11. Mailwisseling met André van Gelder, eindredacteur van Wetenschap van Meesterschap (SchepperEnZoon.nl).
  12. Mailwisseling met Rinus Kiel, creationist met een uitgebreide eigen website
  13. Reactie op de stelling uit De Reformatie van 7 oktober 2011
  14. Mailwisseling met Ton de Ruiter
  15. Wat zegt Daniël over de eindtijd?
  16. Wat is de late-alverzoening?
  17. Waar komt het kwaad vandaan?
  18. Wat zegt ons de tekst: ‘De bladeren van de boom brachten de volken genezing’ (Openbaring 22:2)?
  19. Gedachten bij ‘De stilte van God’ van Reinier Sonneveld
  20. Calvijns predestinatieleer gewikt en gewogen
  21. Gedachten bij ‘Profetisch licht – Toekomst voor Israël en de kerk’ van dr. J. Hoek (red.)
  22. Gods toorn en Gods geweld
  23. Is de vuurpoel te onderscheiden van de poel van vuur en zwavel?
  24. Hosea 11 en 12, over de brullende Leeuw en over Gods verkiezing van Jakob.